Let's talk about feminism

Hörrni, nu har jag blivit less på det här tjafset. Om hur feminister är extremister och alla feminismer hatar alla män och hur kränkta män känner sig av feminismens existens. Så jag tänkte att det var dags att utbilda sig lite. Såhär ligger det nämligen till, som med de flesta andra ideologier finns det fler än ett förhållningssätt till feminism. För att göra det lite lättare att hänga med kan ni ju tänka er politiska partier. Man kan exempelvis vara liberal folkpartist eller liberal centerpartist och ha olika åsikter om hur skolpolitiken, landsbygdspolitiken, ekonomin etc. etc. ska skötas. Detta är åsikter man har som individ, eller som uttalad folkpartist eller uttalad centerpartist. Det som kännetecknar dessa individer i exemplet är att de alla identifierar sig som liberaler och alltså grundar sina tankar och åsikter på en liberal värdegrund. Individen i centrum, frihet åt individen, ungefär, eller hur? Men det finns fler än ett sätt att infria frihet åt individen på.
 
Feminism fungerar på exakt samma sätt. Du kan vara liberalfeminism och anse att de samhälleliga orättvisorna riktade mot kvinnor i en underlägsen position löses bäst med lagar, utbildning och reformer. På samma sätt kan du vara radikalfeminist och anse att män utnyttjar kvinnor eftersom att de, enligt uppbyggnaden av dagens samhälle, tjänar på det. Därför ska kvinnor ta avstånd från alla relationer och situationer där kvinnan underordnas mannen, genom att använda sig av exempelvis artificiell befruktning då man vill bli med barn och således undkomma det sexuella förtrycket. Det finns feminister som inte alls anser att könsstereotyper är ett problem och att kvinnor och män är födda med biologiska skillnader vilka gör dem lämpade att sysselsätta sig på olika sätt, men att de stereotypa "kvinnosysslorna" ska värderas lika högt och ha samma status som de typiskt "manliga" sysslorna. Gemensamt för alla typer av feminism är att 1. man ser att kvinnan är underordnad mannen i flertalet samhälleliga konstruktioner och 2. man vill på ett eller annat sätt uppnå jämställdhet mellan könen.
 
Kort och gott handlar feminism om att få ett likvärdigt samhälle för ALLA på ekonomiska, sociala och politiska plan. Lika arbete med lika erfarenhet betalas likvärdig lön, oberoende av könstillhörighet. Kvinnan och mannen (och övriga kön) värderas lika. Sexualitet, könstillhörighet eller bakgrund spelar ingen roll.
 
För mig innebär feminism dels detta; kvinnor och män ska ha samma rättigheter och vara jämställda. Detta betyder inte att jag hatar män eller tycker att män är svin eller att det är ditt, som individuell mans, fel att samhället ser ut som det gör. Det beror på att män (som HELHET) genom alla tider haft/har en högre ställd position än kvinnan och fortfarande nu, år 2015, har svårt att släppa in kvinnan helt och hållet i det offentliga rummet. Det handlar om att män (som HELHET) inte anser att det är ett problem.
 
Även många kvinnor har dessa åsikter och jag själv anser att det beror på att kvinnan ständigt levt i någon form av förtryck och underordnad och givetvis vant sig in i sitt sätt att leva. Med det menar jag inte att det är fel att som kvinna inte vilja göra karriär, att vilja ta hand om hushållet osv. Feminism för mig innebär att alla, kvinnor som män, är fria att välja själva hur de vill leva sitt liv på det sätt som passar bäst för just dem. Det jag anser är fel är att kvinnan har fått lära sig att vara okej med att kvinnor i dagens Sverige tjänar i genomsnitt ungefär 15 % mindre än män gör för samma yrke. Att kvinnor fått lära sig att det är okej att bli begränsad på grund av sitt kön. Att kvinnor får lära sig att jodå, det är nog ändå ditt eget fel om du blir våldtagen på grund av hur du är och hur du klär dig, för hur ska en man kunna behärska sig om han kan se dina knän? Att kvinnor får lära sig hur de ska bete sig för att skydda sig själva från denna typ av övergrepp, istället för att män får lära sig hur de ska göra för att inte övergripa sig på kvinnor, eftersom att det verkar vara så sjukt svårt att bestämma sig för att vara en vettig jävla människa och bara låta bli.
 
Jag vill att varje kvinna ska kunna vägra lämna huset utan smink, i klänning och högklackade skor om det är vad hon vill för sig själv. Jag vill att en kvinna ska kunna ha kort hår och aldrig ha klänning om det är vad hon vill för sig själv. Mest av allt vill jag att inget värde ska läggas i hur en kvinna (eller man för den delen) väljer att klä sig och se ut, utan att det var lika naturligt att en kvinna bär klänning som att hon aldrig gör det. 
 
Kort och gott: jämställdhet innebär inte att maktordningen ska tippas över åt andra hållet. Jämställdhet innebär att den som är mest lämpad för ett jobb får det och att könet inte ska vara den övervägande faktorn åt något håll. Jämställdhet innebär att kvinnodominerade yrken och sysselsättningar värderas lika högt som mansdominerade yrken och sysselsättningar. Att var och en är fri att själv välja vilket yrke man vill ha eller inte ha. Att könet inte ska vara en begränsning. Att ha rätt att leva efter stereotyper och på samma sätt ha rätt att inte alls göra det. Att fritt få bestämma själv hur man vill vara och hur man vill leva.
 
Tycker det är gulligt hur det finns folk som anser att "feminismen har gått för långt". Feminismen har inte ens kommit fram förrän samhället är jämställt och värderingar kring olika könstillhörigheter upphör att existera. Det ni måste lära er är att skilja på åsikter hos en person utefter personliga åsikter och åsikter hos en person på grund av ideologi. Jämställdhet = feminism. Manshat = personlig åsikt. Det är en bit från att vara socialist till att vara kommunist, även om båda grundas i samma ideologi. Feminism fungerar på samma sätt och jag tycker att det är dags att alla utbildar sig på ämnet. Det är för mycket snack och för lite kunskap bakom.
Allmänt | |
Upp